Skip to main content

Stabil seger hemma för herrarna mot IK Zenith

söndag, 08 mars 2015 Posted in Herrar

Med spännande förutsättningar inför matchen, för Sävsjö IBK i toppen och för IK Zenith i botten av tabellen, var det upplagt för en dramatisk tillställning i Sävsjö Sporthall på söndagseftermiddagen. Fullt så dramatiskt blev det dock aldrig då hemmalaget kunde hålla ett stabilt avstånd målmässigt matchen igenom efter en bra första period.

Sävsjö kunde tillslut vinna med 7-3 efter att Christoffer Johansson avslutat i tom kasse. Gästerna IK Zenith får sannolikt inrikta sig på division 2 spel nästa säsong.

Första perioden

Första perioden börjar lysande för Sävsjö då bollen bryts på mittplan och Albin Hagelvik hittar ut till Robert Bjerhag på högerkanten som kyligt avslutar vid första stolpen och 1-0 är ett faktum. Annars var det en ganska tillknäppt första period där lagen turas om att ha bollinnehav men har svårt att skapa de riktigt vassa målchanserna. Mycket skott från halvtaskiga vinklar och de skott som är på mål är de båda målvakterna alerta på. 16:32 står klockan på när Sävsjö utökar till 2-0 genom Albin Svensson som i en central position framför målet kan trycka in bollen. Assisten står Gustav Karlsson för.

Andra perioden

Zenith spelar med små marginaler från backposition och de blir lite väl små i början av andra perioden när Victor Gustafsson läser en passning på mittplan. Kvällens hattrickhjälte Christoffer Johansson friställs med en enkel passning från Gustafsson och 3-0 är ett faktum. Sävsjö har bra koll på defensiven och även om Zenith får till ett ribbskott på en av sina diagonaler så känns det stabilt i den andra perioden. Bortalaget förblir mållöst även i denna period trots ett numerärt överläge. I periodens slutskede bryter återigen Sävsjö ett uppspel och Kenneth Karlsson får ett friläge. Han drar målvakten och lägger in bollen i tom bur. Tyvärr för hemmalagets del sker detta i samband med att slutsignalen ljuder och domarna beslutar sig för att döma bort målet. En mycket svårbedömd situation men det är bara att köpa det.

Tredje perioden

Karlsson får dock sin revansch! I sitt första byte i sista perioden kan han sätta dit 4-0 efter att Markus Eriksson hittat ut till höger med en backhandpassning. Skam den som ger sig. Det gäller även för bortalaget som börjar spela mer på chans och får utdelning efter tre minuter, då en diagonalare letar sig igenom Sävsjös defensiva zon. Det är Clywersköld som avslutar på passning från Lindquist. Sedan kommer även 4-2 på ett frislag i slottet, då ett avslut letar sig in via Sävsjöspelare. Sam Xavi Kalin gör målet efter att Sköld petat till bollen. Lite kontakt alltså för bortalaget. I bytet efter gör Mikael Jonsson i hemmamålet en av sina riktigt bra räddningar, med lite hjälp av ribban, och istället kan Sävsjö utöka till 5-2 genom Christoffer Johansson. Ulrik Weidman står för samarbetet vid det tillfället. Även 6-2 kommer genom Jesper Fransson som får stå fri i slottet när Robert Bjerhag hittar in med bollen från en position bakom mål. I slutskedet av matchen drabbas Sävsjö av en utvisning som Björn Lindquist förvaltar när han trycker dit ett av sina många skott. Denna gång är det Henrik Quist som står för assisten. Quist, med meriter från Superligan, och landslaget. Men närmare kommer inte bortalaget och Johansson avslutar kvällen med att först göra 7-3 i tom bur och sedan skicka in en Zenithspelare i sargen med 5 minuters utvisning som påföljd. I samband med detta drar även Zenith på sig en 5 minuters utvisning, men efter det är det lugnt i båda lägren.

Summering

I och med segern ligger Sävsjö IBK på en andraplats i tabellen inför den sista omgången. Man behöver ta minst två poäng för att vara säkra på att behålla den platsen när serien är slut. Borås IBF på bortaplan är det som väntar i sista omgången.

Mål: Christoffer Johansson 3, Kenneth Karlsson, Jesper Fransson, Albin Svensson, Robert Bjerhag.