Herrarna tog med sig tre poäng hem från Alingsås

måndag, 23 november 2015 Posted in Herrar

Historien upprepade sig till viss del under söndagens match i Stadsskogshallen, mellan hemmalaget IBK Alingsås och Sävsjö IBK i division 1 Västra Götaland. Under föregående säsongs möte i Alingsås inledde Sävsjö chockartat och hade ledningen med 0-5 efter första perioden. Igår gjorde herrarna återigen en stark första period och hade ledningen med 1-4, efter att Alingsås Emil Anderberg reducerat sent i första perioden...

Första halvan av första perioden var jämn och båda lagen kände lite på varandra. Alingsås är erkänt starka i sin offensiv och hotade under matchen med sina instick ifrån position bakom mål. Man tog också så när ledningen på ett instick, men prickade stolpen. Sävsjö tog istället ledningen och man gjorde det ordentligt. Under tre byten i rad lyckades man hitta nätet bakom hemmamålvakten Kristian Kjell. Först var det en snygg upprullning på ett frislag som gjorde att Christoffer Johansson kunde trycka in bollen efter att Albin Hagelvik spelat fram. Sedan bågade Kenneth Karlsson runt från höger till vänster och hittade bortre mycket snyggt, assisten stod Ulrik Weidman för. Därefter gjorde Philip Blixt en dragning framför hemmamålet och stänkte in 0-3 mycket snyggt, efter en känslig passning från Albin Svensson. 0-4 kom i powerplay genom Weidman som pricksköt in bollen efter att Hagelvik stått för ännu en fin framspelning. Lite deja vu från förra året, men sen kom så en reducering till 1-4. Ändå ett bra utgångsläge efter en bra första period.

I andra perioden satte dock Alingsås lite mer tryck mot Mikael Jonsson och bortamålet. Man reducerade också två gånger om, med en minuts mellanrum, och Sävsjös ledning blev lite mer skör. Hemmalaget flippade mycket bollar mot bortre stolpen i andra perioden och flera gånger var man nära att kvittera, men istället gjorde Sävsjö psykologiska 3-5 genom Jesper Fransson från höga slottet, efter att Martin Hallberg fint hittade in med en passning från backposition. Albin Svensson, 2+1 för dagen, gjorde sedan två nästan identiska mål, när först Joakim Bjerhag och sedan Philip Blixt hittade ut till vänster med varsin fin framspelning som skar igenom Alingsåsförsvaret. 3-7 stod det alltså efter 2 perioder och här skilde sig årets match markant från föregående säsongs. Sävsjö hade nu satt sig i en betydligt mer bekväm sits inför sista perioden.

I tredje perioden var det stort fokus på att inte bjuda på något. Ett aggressivt försvarsspel tillsammans med en stabil Jonsson i målet gjorde också att man kunde hålla hemmalaget borta ifrån målprotokollet fram till det att en sargstuds friställde Mattias Andersson i hemmalaget som kunde raka in 4-7. Sävsjö hade många bra möjligheter till att utöka sin ledning under sista perioden men några träffar i ramen och några bra räddningar gjorde att ställningen stod sig ända fram till 18:08, då Alingsås kunde reducera genom ett långskott med mycket trafik framför mål. Men närmare än så kom inte hemmalaget denna afton och John Johansson kunde fastställa slutresultatet till 5-8 i öppen kasse.

En väl genomförd bortamatch av herrarna som kunde sätta sig på bussen med tre sköna poäng i bagaget. Bra fokus, försvar och effektivitet lade grunden, och även om det kunde varit mer mål, både framåt och bakåt, så får 5-8 anses som rättvist under den kyliga novemberkvällen.

Härnäst väntar Skövde IBF på hemmaplan för herrarna, lördagen den 28e november, då viktiga poäng står på spel. Mer om den kommer senare i veckan.