Herrarna tog en stabil hemmaseger

måndag, 19 januari 2015 Posted in Herrar

En disciplinerad och effektiv första period lade grunden i en stabil och skön hemmavinst när Sävsjö IBKs herrar mötte Floda IBK under lördagseftermiddagen…

Efter att ha släppt in 7 respektive 10 bollar i de två inledande matcherna under denna ”NHL-vecka” så var det uppenbart att Sävsjö skulle lägga stort fokus på försvarsspelet i denna match. I första perioden håller man också sina positioner på ett tillfredställande vis och är effektiva i anfallsspelet.

Markus Eriksson är het och visar direkt att detta är hemmalagets match när han inleder målskyttet i samspel med Martin Hallberg. Efter en bra löpning centralt kan han placera in bollen. I Erikssons nästa byte står han rätt igen och smäller in 2-0 efter att ett skott från Max Rydahl ändrat riktning på spelare framför målet. I nästa byte utökas ledningen till 3-0 när Jesper Fransson slår in bollen ur snäv vinkel efter fint spel i anfallszonen, Albin Hagelvik står för assisten. Samme Hagelvik åker sedan på en tveksam utvisning efter en duell på mittplan när han tillsynes är starkare än Flodaspelaren och tar bollen, men åker på en 2a. Boxplayspelet fungerar bra och tillåter inte Floda att reducera och istället kan Albin Svensson påpassligt göra 4-0 i periodens sista minut efter ett smart frislag från Jimmie Bergh på mittplan.

En klar ledning efter första perioden alltså och hemmalagets försvar tillsammans med Mikael Jonsson i målet fungerar bra och lyckas ofta avstyra Flodas erkänt duktiga anfallsspel. Att dessutom göra 4-0 i en period mot seriens bästa försvar, enligt statistiken, vittnar om bra effektivitet samtidigt som bortalagets fokus kanske inte riktigt är på topp.

Lite ombytta roller under andra periodens första minuter när Floda tillåts reducera två gånger inom loppet av 15 sekunder. Lite andrum igen då för hemmalaget när Ulrik Weidman avslutar en fin kontring från vänsterkanten efter att Christoffer Johansson hittat en diagonalpass. 6-2 är en kopia på det målet med skillnaden att denna gång är det Victor Gustafsson som avslutar säkert i bortre.

Känslan efter andra perioden är att det är starkt av hemmalaget att komma tillbaka efter två snabba insläppta mål i inledningen. Åter en match där Sävsjö skulle inleda sista perioden i ledning alltså.

7-2 gör Weidman från slottet efter att Christoffer Johansson hittat fram med sin tredje assist för dagen från högerhörnet. Matchens, och Sävsjös, andra utvisningen kommer efter drygt halva sista perioden när Kenneth Karlsson blir utvisad 2 min för slag. Floda chansar och plockar ut målvakten och efter att ha brutit en kontring kan också det numerära överläget utnyttjas då man kommer två mot en. Med drygt fem minuter kvar gör bortalaget också 7-4 men närmare kommer inte Floda och Christoffer Johansson kröner sin assistkväll med ett mål när han lägger in 8-4 med tre sekunder kvar efter att Max Rydahl hittat fram med sin andra assist för dagen.

En laginsats med bra fokus mot ett Floda som är bekväma med boll men som effektivt stoppades av Sävsjöförsvaret och Jonsson i målet. Framåt får det ses som godkänt att göra 8 mål mot Flodas organiserade försvar.

Nu väntar Partille borta nästa lördag för våra herrar.